20. září 2011

Podlaha

Na počátku byla volba dřevěných podlah ve všech obytných místnostech. Celkem teda asi 190 m2. V původních představách dubové, možná třešeň nebo modřín.....nakonec smrkové. Hraněný prkna, bez pera a drážky, tloušťka 28 mm, šířka 22 cm.
Podlahový rošt ve vodorovině zhotovený partou Vojtěcha Vychytila z KVH hranolů je základem, všechno ostatní svépomocí vlastníma rukama.



V úvaze nad designem podlah jsem řešili jednak barvu - chtěli sme bílou, povrchovou úpravu - chtěli sme kartáčovat, na což nebyl ani čas, ani peníze a ve finále ani síly - takže máme klasicky broušenou. Napojení podlah na stěny je ovlivněný napojením vzduchotechniky a všudypřítomnými výdechy cirkulačního vzduchu. Po obvodu každé místnosti je negativní spára široká tak akorát na hubici vysavače, do který je vzduchotechnika vyvedena. V současnosti bez finální úpravy. I ta ale bude. Všechno bude...



Negativní spára po celém obvodu podlahy evokuje podobu s lodní palubou nebo plošinou zavěšenou do prostoru. Byli sme mile překvapeni.
Dalším detailem, který jsem řešili je samotný vzhled podlahy, její údržbu a stárnutí. Nejvhodnější variantou se nám zdálo vyplnění spár mezi prkny Polyuretanovým tmelem. Ten je pružný, lepí celkem pevně (160 kg/cm2), dá se brousit a je prasácky drahej. V reálu jsme nikde takovou podlahu neviděli, takže i výsledek byl příjemným překvapením. Ve volbě barevnýho provedení vyhrál nejenom z praktickýho hlediska tmel černej. Není na něm totiž vidět eventuelní nepořádek a příjemně kontrastuje s bílým prknem.



Takže samotná montáž celkem jednoduchá. Rošt vycpat vatou, opravit eventuelní závady na vzduchotechnice, prkna nakrátit na požadovanou délku, nanést PU tmel na rošt a styčné plochy prken a prkna přilepit. PU tmel je krom lepidla a vymezením spár i opatřením proti vrzání podlahy, což je u dřeva celkem očekávatelný. Proto důkladné ošetření všech styčnejch ploch dřevo/dřevo. Lepit se daj maximálně 3 prkna, poté tmel zaschne a už s nim nikdo nehne.



K vymezení spáry se používají obkladačské křížky, v našem případě 2,5 mm. Tmel se musí v každé spáře vytlačit v celý dýlce. Případné opravy jsou peklo.



Fixace prken pomocí vrutů s podloužkou (při vertikálním průhybu) a klíny pro doraz při horizontálním průhybu. Vše se odstraní po zaschnutí (v našem případě druhej den, díry po vrutech opravit dřevařským tmelem a po fixaci nejsou ani památky.



Detail napojení podlahy a krbové stěny. Ta měla nad podlahou "levitovat", což má mít na starosti drobná mezera mezi podlahou a spodní řadou kamene.



8 tejdnů práce a podlahy jsou položený. Stačí ořezat přebytečnej vytlačenej tmel, obrousit, projít, opravit vady a chyby, ručně přebrousit, znova opravit a přebrousit, pak eště jednou a může se lakovat. Použili jsme voskový olej tvrdý.



Detail napojení dvou místností t. č. bez příčky - Stelly pokoj. Souběh prken se neskutečně vydařil.



Průběh negativní spáry a zachování pravoúhúhlosti...



Zaříznutí negativní spáry v chodbě - na 11 metrech taky celkem výkon...



Takhle nějak to pak vypadá v detailu...



...a v ploše. Jsme spokojení.

Byli jsme truhláři, brusiči, lakýrníci i přidavači, tři měsíce práce, ušetřenejch víc jak 100 modrejch bankovek a skvělej pocit nad tím, co člověk dokáže, když jednoduše chce. Výsledek je jak jinak než užasnej.

Krbová stěna - dokončení

Jak jsem již popisoval, prakticky celý léto jsme mimo jiné dodělávali asi největší šperk našeho domu, kterým je krbová stěna v obývacím pokoji. Pověstnou perlou bylo osazení krbové vložky.
Jedná se o dánský várobek designérské firmy Hwam, automatická věstavěná krbová vložka Hwam I 30/55 s výkonem 7 kW (4 - 10).



Vložka je osazená dvířky s vertikálním posunem a čelním zasklením bez rámečku, trojitým přívodem vzduchu - primární vzduch pro hoření polen, sekundární pro spalování dřevoplynu a oplach čelního skla proudem vzduchu pro automatické čistění zasklení dvířek. Plynulou regulaci obstarává automatický bi-metalický regulátor osazený na zadní straně tělesa, manuální regulaci výkonu ruční ovladač spřažený se zmíněným automatem.



Celkem přímeným důsledkem automatický regulace je zatápění zcela opačně, než je člověk zvyklej. Na dno se dá několik větších polen, na ně menší, navrch třísky a kousek papíru nebo podpalovače, škrtne se a během pár minut všechno prohoří, nic se nebortí, nepadá, nekouří... (video na jutubu)



Velmi rychle jsme zjistili, že je to nejlepčí ( a asi i nejdražší ) televize, kterou sme si mohli koupit.


Pohled dovnitř s lahví vína je ale neskutečnej....
(takže vemte lahev a přijeďte se přesvědčit ;-)