9. prosince 2010

MD fasáda

Tak máme konečně fasádu. Skoro. Až na pár detailů, který budem ještě ladit letos a začátkem příštího roku hned, jak se trošku oteplí.
Největší dík patří klukům, který fasádu montujou, v -13°, po tmě s halogenem v zádech, ve větru a sněžení za totálně nelidskejch podmínek. A to i bez vyhřejvanýho žebříku. Takže kucí, dík.
Na fasádu jsem koupil MD řezivo, konkrétně hraněný prkna 140 x 28 x 5000 mm, sušený, celkem 500 kusů. Nejdřív jsem se byl kouknout na pile firmy LESS v Bohdanči. Jestli se nepletu, tak je to největší zpracovatel modřínu u nás. Areálem mě ochotně provedl a zpracování dřeva ukázal jmenovec Ing. Dvořák, což bylo taky super. Prkna jsou pořezaný na okružních katrech, takže jsou hladký a není prakticky poznat, že je to bez povrchový úpravy.
Kdyby se chtěl někdo ptát, proč nejsou prkna třeba hoblovaný a nebo natřený, tak tydy je krátký vysvětlení. Při pořezu na katru dochází k separaci jednotlivejch buněk dřevní hmoty na úrovní buněčnejch stěn, což vede k postupnýmu svráštění buňky seschnutím, ale ta zůstává celá uzavřená, takže i povrch prkna je uzavřenej oproti okolí a trvanlivost je tak lepší než při hoblování, kdy dochází k přeřezání jednotlivejch buněk napříč, přičemž buňky postupem času začnou vyhnívat a dřevo tak stárne rychlejc. Takže jednoznačně - stačí pořez, hoblováni je nesmysl. A natírat nemá taky smysl když se člověk smíří s tim, že fasádu vymění vo pět let dřív než kdyby ji jak dement celej život natíral ze žebříku vyjetým volejem.


Pár foteček. takhle to zatím vypadá při pohledu od jihu. prozatím nejsou kolem oken špalety a parapety, ty budou taky z modřínu a budou se dělat až na jaře, aby na to byl čas, teplo a klid. Mezi oknem od kuchyně a vstupníma dveřma je defekt na fasádě kvůli prostupu vzduchotechniky, takže to je jenom dočasný.


Pohled od západu. Na jihozápadní fasádě ještě není osazenej komín od pana Dymáčka, chybý dotunit terasa.


Pohled od sousedů. Snad se jim na to u ž kouká líp.


Pohled od severu. V ložnicích je tma, ve zbytku domu dělaj děláci.


Severovýchodní fasáda.




Nakonec něco málo ze školení bezpečnosti práce ;-)