9. listopadu 2010

Konečně máme okna!

Tak máme konečně okna. Dřevěné otvírací prvky včetně vchodových dveří od společnosti TTK jsme osazovali už minulý týden. Výroba nabrala sice lehké zpoždění, ale výsledek nás nakonec velmi nadchnul. Dřevěná okna jsou vyrobena ze sušeného smrku, zasklena izolačním trojsklem s argonem a pokovením proti slunečnímu záření. Všechna jsou osazena zkrytým kováním což vede k tomu, že ani z interiéru, ani z exteriérové strany nejsou vidět žádné panty ani jiné mechanické součásti oken. Barva oken je šedá - RAL 7004 - jendak na ni nebude vidět prach z okolních polí, okna nebudou vizuálně tak stárnout, v nátěru se ztratí eloxované hliníkové okapničky barvy stříbrné a hlavně, po zestárnutí modřínové fasády se rámy v ploše domu úplně ztratí.
Izolační trojskla - pevné zasklení domu - to je výrobek společnosti Isosklo z Jindřichova Hradce. Jedná se o skla původem z Německa a jestli je mi dobře známo, montáž probíhá v jedinné fimrě v republice, která takovýhle okna vyrábí. Málokdo umí takhle velký formáty nařezat a sestavit. Na jižní straně jsou skla taky pokovená, k tomu lepená, některá i kalená. To vše kvůli teplu a bezpečnosti. Nejtěžší má kolem 380 kg a 7 m2.
Osazování proběhlo během jednoho odpoledne, ještě nás čeká dodělávka spousty detailů okolo samotných oken i v domě, ale už teď je na co koukat. Celej dům se neuvěřitelně změnil, vnitřní prostor neskutečně ožil a začal komunikovat s okolní zelení tak, jak jsme si to představovali v našich prvních myšlenkách. Náš sen je konečně hmatatelnej a stává se skutečností.


Okno do kuchyně. Dvě otvíratelná okna po okrajích trojskla. celková šířka sestavy je 5 m. Kuchyňská linka bude odsazena 2 cm od parapetu.


Zasklívání okna v obýváku. Jedno z největších oken. V tuhle chvíli nikdo neví, že se zasklívá vnitřní stranou ven a vše se bude opakovat ještě jednou, po tmě a ve stresu. S dobrým koncem jak jinak.


Ještě jednou usazování okna do otvoru ve stěně. Otvor pro okno je všdy o chlup větší. Ten chlup je asi tam 4 cm na každé straně. K tomu je třeba připočítat těch skoro 380 kg, vítr, setrvačnost, jeřáb stojící na opačné straně domu, okno svěšené 10 m pod ramenem jeřábu a jeřábník, kterej nemá šanci na místo instalace vidět jinak než očima montérů. Takže hodně dobrej kumšt.


Osazování téhož okna z venku. Velikost otvoru vůči sklu je nyní patrná.


Výsledek. Televize, která se neokouká.


Okno z chodby do terasy. Asi nejtěžší. Instalovalo se otvorem ve střeše, taky na dvakrát.


Přísavky pro zasklívání. Bez nich by to nešlo. Je až neuvěřitelný, jak sklo během zasklívání pracuje, kroutí se a deformuje. Na to jsem ani neměl nervy. To je pohled pro otrlý. A nebo pro ty, co to znaj.


Detail přísavek. Celý to je na háku jeřábu, poháněný akumulátorama, umí se to otáčet kolem všech os, má to 2 vývjevy, unese to půl tuny a je to na dálkáč. 880 Kč/h.


Pohled od cesty. Vlevo Pevné zasklení 2 x 2,5 m, vpravo pevné zasklení 1 x 2,5 m v kombinaci s balkónovejma dveřma stejnýho rozměru a otevíráním 180°.


Stejnej pohled.


Skoro stejnej pohled.


Zasklívání světlíku. Otvor nad chodbou s vnitřním rozměrem 7,5 x 0,6m, zaskleno třema trojsklama s pokovením proti přehřejvání chodby v létě, lepeným vnějším - horním sklem kvůli pochůznosti - to aby Ondra nepropadnul dolů a kalením - aby okna odolaly kroupám.


Usazování jednoho z oken. Je vidět tónování způsobený pokovením. Další fajnšmekrovina. Takovejhle světlík se jen tak nevidí. Jednak je dost velkej, jeho konstrukce je dost vychytaná a designově je to perla.


Další pohled na světlík. Mezery mezi jednotlivými skly a přesah rámečku vůči konstrukci světlíku je jeden centimetr. Takže taky hodně přesná práce. Výsledek stojí za to. Obklad vnitřních pohledovejch ploch rigidurem vše jen podtrhne (vizuálně).


Ještě detail usazování.


A výsledek v celé kráse.


Zasklívání přední části domu.


Dokončování čtyřkombinace na severozápadní fasádě. Pevné zasklení - otvírací prvek - pevné zasklení - otvírací prvek. Celková délka 8 m.


Finále - usazení skla.


Celkový pohled a severozápadní fasádu po dokončení.


Stejně při soumraku. Slunce se krásně zrcadlí, horizont pokračuje bez přerušení.


Zasklívání severovýchodní fasády.


Pohled zespodu - od sousedů. Snad se jim to bude líbit.

Fotky nejsou nic moc, což je způsobený tím, že jsem fotil foťákem, na kterej nejsem zvyklej. Nějaký fotky ještě určitě dodám. Snad hezčí.
A eště sem zvládnul pořídit krátký vídeo....