22. srpna 2010

Jak jsme pekli střechu

Zásadní zpráva dnešního příspěvku je, že jsme pod střechou a už může pršet až do konce září. To budeme dělat okna. Snad. Stavba střechy trvala skoro 5 týdnů, účastnilo se docela dost lidí, který sice nebudu jmenovat, ale všem tímto patří náš velký dík. Za všechny jenom jeden. Dík moc Pavle.
O nosné konstrukci jsem se už rozepsal minule, tak dnes o tom zbytku. Skladba střechy zahrnuje od spodní - interiérové strany nosníky 16 x 4 cm, dále OSB desky a asfaltové pásy modifikované SBS.

Mimochodem, když si hrál Pavel s hořákem, bylo asi tak 40° ve stínu. takže celkem výkon.

Na asfaltu už jen stabilizovaný polystyren tloušťky 40 cm a navrch 1,2 mm EPDM kaučuková folie značky Firestone.
Trochu problémů nám nadělalo počasí, ale i s tím jsme se dokázali vyrovnat. Při občasných přeháňkách byl čas zaběhnolut do domu a pověnovat se interiérům, kam se na plno stěhujeme nyní.

Po položení SBS jsme postavili konstrukci světllíku, opláštili a Pavel potáhl asfaltem.

Počasí vcelku haprovalo a já čekal na alespoň 5ti dcenní vokno bez deště. To příšlo. Místo 5ti dní ale jenom 4. Takže celkem jasný počty. Střecha 200 m2, polystyren ve dvou vrstvách po 20 cm, horní vrstva lepená - 2 dny, celkem 80 m3. Ze dvou dnů byl nakonec den a půl, v poledne druhej den nás vypláchla přeháňka, takže rozebrat, vysušit a pokračovat.

Den střídá noc, únava je znát, za náma deset hodin práce a jedna přeháňka, před náma 85 m2 polyše.

Noc už je hluboká, únava velká. Já to zalomil ve dvě ráno, abych byl ready na ráno. Kucí končili ráno v pět. Takže taky celkem výkon. 22 hodin v kuse.

Ráno nastoupila partička na položení kaučukové folie Firestone, ale to už byla vzhledem k počasí hračka. Dílo je hotovo, vypadá to parádně a zbývá už jen zásyp kačírkem, substrátem, pohození travním semínkem a čekat na trávu.

Celkový pohled na střechu s přiklopeným světlíkem


Vpusť na dešťovku


Severní pohled na střechu a otvor nad atriovou terasou.


a pohled západní. Tyhle západy se nám jen tak nevokoukaj...