20. května 2009

Čáry 09

Po nutném jarním úklidu jsme svolali na poslední dubnový víkend sešlost se záminkou pečení selete a všeho, co k tomu patří. Pravou záminkou sice bylo vyčistění lesa, přes který se prohnala vichřice a po vytěžení bývalým majitelem zůstal v dost zanedbaném stavu, nicméně tahle část pravdy měla být do poslední chvíle tajná.
Mezi první úspěchy, kterých bylo během tohoto víkendu nezpočet, bylo vztyčení první "černé" stavby. V současné době lépe mluvit o stavbě hnědé. Budka se vyznačuje svojí polohou v klidné části pozemku umožňující během všech procesů ponechat otevřené vstupní dveře a kochat se bezkonkurenčním výhledem do široké krajiny. Krom estetických dojmů to přináší i celou řadu výhod funkčních.



Dalším přestupkem proti stavebnímu zákonu byl počátek demolice spáleniště, oprava příjezdové cesty, příprava parkovacích stání a další drobné práce. Demolice usedlosti začala ze severní strany, tedy z místa, kde se nacházeli chlívy a ustájení pro koně. Tato část domu je vyzděna z opracovaného kamene (slepenec, pískovec), který jsme se rozhodli ponechat pro naše další projekty. Bohužel to byl pravděpodobně první důvod, proč nás už většina kamarádů nikdy nenavštíví ;-)

Rozbourané zdivo bylo třeba přebírat a použitelné kameny, kterých byla většina, rovnat dle instrukcí Ivy ke stodole.










Ivy měla zásadní funkci.Řídit, hlídat a jít příkladem.






Nakonec jsme vyrovnali slušnou hromadu kamení a nemenší část na nás ještě čeká.


Středobodem tohoto víkendu byl nicméně Jarda Petružalka. Jeho výkon byl excelentní.
Další fotky od Honzána kliknutím ZDE.
Díky všem.

Jaro v plném proudu

...najdi 10 rozdílů...
Jarní úklid zabral asi 5 víkendů, ale stálo to za to. Změny byly vidět každý den. S pozemkem se zžíváme a líbí se nám tady čím dál víc. Nemůžem se dočkat prvních letních dnů.

(Vše pod pečlivým dohledem Salmy)

Zima 2008


Pozemky sestávají ze stavební parcely, na níž je umístěna menší stodola (na fotce vlevo), dále spáleniště bývalé zemědělské usedlosti, velký seník a všemu dominuje vzrostlá lípa. Na stavební pozemek přímo navazuje zahrada a cca 10 ha louky, která která je lemována po celé severní straně lesem.
Ze stromů a keřů opadalo listí a začalo se ukazovat, jaké úkoly na nás na jaře čekají. O pozemek se poměrně dlouho nikdo nestaral, tak si ho příroda postupně brala zpět. Mým úhlavním nepřítelem pro nadcházející jaro se stala líska, bříza a jasan. Máme ale pár pomocníků od pana Stihla které nám dávali naději, že tahle bitva nebude dlouhá.

Květen 2008

Půl roku jsme hledali pozemek v okolí Rychnova nad Kněžnou s jasným zadáním. Chceme více prostoru, výhled do hor, málo sousedů (přesněji žádné sousedy), život v přírodě a klid. Nesplnitelná mise začala mít mlhavé obrysy, když jsem přišli v květnu 08 okouknout pozemky v Javornici.