11. května 2010

Zakládání stavby

Zakládáme stavbu. Teda abych byl přesnější, založili jsme stavbu. Při včerejší návštěvě stavebního úřadu, kde jsem dodal všechny potřebné podklady a náležitosti jsem byl ujištěn, že by se již neměly vyskytnout další překážky ve vydání stavebního povolení a že můžeme, i když ještě neoficiálně, začít stavět. Stavbu jsem sice založili o malinko dříve, ale včera, ústy referenta i zlegalizovali. Zbývá už jen otisk dvouocasýho lva.
Vlastní práce - k našemu milému překvapení - započaly hned po roztání posledních zbytků sněhu v prvním dubnovém týdnu. Rozsah plánovaných prací byl poměrně velký, i když se to při pohledu na výkres ani nezdálo.Bylo třeba postupně dobourat zbytky původních sklepů, odkrýt betonové podlahy v místech budoucích pasů, odhalit část klenby, dozdít venkovní zeď poškozenou během demoličních prací, vabagrovat většinu původních zděných sklepů v severozápadní části domu, zde založit základy a začít zdít.

Pohled na původní základovou desku, vzadu již zmíněné výkopové práce na starých zděných sklepech. Okolní stromy ještě bez listí.

Po vypažení původní klenby byla prokopána asi dva a půl metrů široká opuková skála a došlo k propojení původně klenutých a zděných sklepů. Do sklepu se bude v budoucnosti vstupovat buď vchodem ze severní strany domu, nebo pohodlněji, třeba během saunování, přímo z vnitřní terasy po kovovém schodišti.
Pohled na podšalovanou rozebranou klenbu.

Klenba po vybrání, dočištění, podšalování - těsně před vykládáním klenby nové. O opravě sklepu ale až po odstranění ramenátů a kompletním zdokumentování všech prací.

Na stavbu jsem jezdil skoro každý den, prováděl detailní dokumentaci všech prací a každý den jsem byl mile potěšen tempem, jakým vše postupovalo. Ze začátku jsem ani nevěřil, že je možné předem stanovený časový harmonogram vůbec dodržet. Nyní už je ale vidět, že se práce chýlí ke konci, zedníky vystřídají tesaři a tím se dostaneme to nejvíce očekávané části stavebních prací.

Celkový pohled na základy budoucího domu.
Zbývá jeden až dva dny práce.

Na konci května snad o konstrukci podlahového roštu.