12. června 2011

krbová stěna II.

několik málo obrázků z kamenickýho intermezza...
když už jsme s tchánem vyzdili jádro krbový stěny, zbejvalo už jenom nainstalovat břidlici.
Kámen jsem koupil ve Lhotce na Moravě. V současný době je jedná asi o jedinej hlubinnej důl v Čechách. Co jsem se ptal borců, kámen těžej v sálech velkejch jako 2 fotbalový hřiště, stropy 50 m vysoký, je jich celkem 17, všechny okolo 150 m pod zemí.


Ve dvou lidech od pondělí do neděle asi tak 200 kodin práce, každej kámen tak tři až čtyři krát v ruce, celkem 4 palety, což je 4,8 tuny kamene, celkem vodmanipulováno okolo 13ti tun za tejden.


Technologie je vcelku jednoduchá. Je třeba vybírat kameny,který k sobě tvarem i barvou nějak seděj, skládat k sobě, podle potřeby někde přiříznout, uštípnout, podložit a všechno přilepit flexibilním lepidlem. Spáry nespárovat!


Půdorysem jádra stěny je tvar písmene U. Jednak proto, aby ve zdi zbylo místo pro krbovou vložku a její napojení na kouřovod, ale i kvůli tomuhle třetímu rozměru. Ta hloubka z toho dělá masu.Ještě jeden boční pohled...
Mimo jiný je na stěně trám, kterej na kterým leží nosná část střechy a při přitížení střechy sněhem se ze stěny stáva plnohodnotná nosná zeď posilující statiku domu.


...a je vidět přes celý dům...


A konečně výsledek našeho snažení. zbývá ještě jednou omýt, napenetrovat, osadit vložkou...

Mimochodem, původní inspirac pro nás byla krbová stěna postavená v domě v Bělkovicích. Když tak na to koukam, tak můžu bejt docela spokojenej...