22. prosince 2009

Studie našeho domu

Po relativně jednoduchém minivýběrovém řízení jsme se rozhodli pro architektonickou kancelář Patrika Zamazala - MOLO Architekti. Tam jsme zadali práce na studií na našem budoucím domu, jednoduše nazvaném RD Dvořák. Tento podzim jsme studií ukončili a přecházíme do fáze mnohem napínavější, která směřuje k získání stavebního povolení. Uvidíme, jak to půjde.
Velmi letmo, jedná se o dřevostavbu založenou na základech původního stavení o rozměrech 23 x 10,5 m stavěnou systémem two by four. Dům je dělen na denní část s kuchyní a obývacím prostorem, vnější uzavřenou terasu s venkovním krbem a noční část sestávající z pěti ložnic. Do vnější fasády jsou vsazena okna rozměrů od 2000 x 2000 mm do 3210 x 2000 mm, superneutrál, některá kalená. Fasáda bude provedena z modřínových palubek svislých bez povrchové úpravy, střecha bude plochá, zelená, s horizontálním kaleným zasklením nad centrální chodbou.
Koho to zajímá, může kouknout na výkresy.
(je to konvertovaný v nějakým trial softu, tak sorry za demo nápis)

...situace...



...půdorys...


...fasády JV...



...fasády SZ...

...řez...


...sketch up vizualizace...

Facelifting naší stodoly - díl třetí - stavba střechy

Po kratší pauze jsme začali stavět novou vazbu. Předem bych chtěl všem říct, že se jedná snad o nejzábavnější práci, kterou jsem v Javornici dělal. I když se bojím vejšek. Úžasný to ale bylo především proto, že jsem měl už prázdniny, že jsme celou dobu spali ve stanech, že jsme měli konstantní přísun Svijanskýho Mázu (Svijany 11°) a v neposlední řadě díky nepřekonatelnýmu supportu Irenky Páchové. Kdo neví, kde je Hospůdka #11 u Páchů a co se tam podává k epesnímu Plzeňskýmu, jako by nebyl.Tatra, co přivezla dříví. Má to návěs, kterýmu se stáčí zadní nápravy. Nic jinýho takhle dlouhýho se k nám nedostane. Takhle vypadá 14 kubíků dřeva. A řídil to týpek, co má asi 50 kg. Prej bejvalej kulturita.

Salma jako správnej pes ví, že je to dříví je její, takže nezbytná obhlídka a očuchání.

Tady Roman "píše". Nejdřív si myslel, že to budu dělat taky. Není to ale zdaleka tak jednoduchý, jak to vypadá. Přesný to bejt musí prej na milimetr, takže jsem radši dělal práce, u kterejch jsem nemusel držet v ruce vingl a tužku.

Salma, já, Roman, Svijanskej Máz. A dřevo.

Takhle vypadá připravená vazba. Krovy, vzpěry, sloupy...

Efekty jak na Barrandově. Roman přivez bednu dýmovnic. Celá vesnice z nás měla radost. Nepochybně.

Vazba krok za krokem. Včetně položení krytiny. Vypadá to děsně jednoduše. Trvalo to 14 dní.

Na traktoru mě to baví....

...před pokládkou...

...holky v akci...Káča & Káča...


...Siesta...

Díky všem za pomoc. Na střeše se vystřídalo snad dvacet lidí, bez kterejch bysme ji asi stavěli eště teď. (ne, to určitě ne. Romazon je by to zmáknul i sám)
Výsledek je epochální. Vazba vypadá skvěle a dobře položená stará krytina vše dokresluje. Stodola jak ze žurnálu.

Facelifting naší stodoly - díl druhý

Po dlouhé odmlce jsem se dokopal k aktualizaci blogu, doplnění fotek a krátkému popisu všeho nového.
V posledním příspěvku z května 2009 jsem mluvil o zjišťování závad naší střechy. V krátkém odstupu jsme střechu kompletně demontovali. Nejprve jsme to zkusili vlastními silami,abychom posléze pozvali profesionály.
Pak už šlo vše jak po másle a po víkendu bylo vše hotovo....i proto, že nám přijela pomoct tchyně ;-),...a nepoflakoval se nám stavbyvedoucí.
Vše pod pečlivým dohledem spokojené investorky.