20. září 2011

Podlaha

Na počátku byla volba dřevěných podlah ve všech obytných místnostech. Celkem teda asi 190 m2. V původních představách dubové, možná třešeň nebo modřín.....nakonec smrkové. Hraněný prkna, bez pera a drážky, tloušťka 28 mm, šířka 22 cm.
Podlahový rošt ve vodorovině zhotovený partou Vojtěcha Vychytila z KVH hranolů je základem, všechno ostatní svépomocí vlastníma rukama.



V úvaze nad designem podlah jsem řešili jednak barvu - chtěli sme bílou, povrchovou úpravu - chtěli sme kartáčovat, na což nebyl ani čas, ani peníze a ve finále ani síly - takže máme klasicky broušenou. Napojení podlah na stěny je ovlivněný napojením vzduchotechniky a všudypřítomnými výdechy cirkulačního vzduchu. Po obvodu každé místnosti je negativní spára široká tak akorát na hubici vysavače, do který je vzduchotechnika vyvedena. V současnosti bez finální úpravy. I ta ale bude. Všechno bude...



Negativní spára po celém obvodu podlahy evokuje podobu s lodní palubou nebo plošinou zavěšenou do prostoru. Byli sme mile překvapeni.
Dalším detailem, který jsem řešili je samotný vzhled podlahy, její údržbu a stárnutí. Nejvhodnější variantou se nám zdálo vyplnění spár mezi prkny Polyuretanovým tmelem. Ten je pružný, lepí celkem pevně (160 kg/cm2), dá se brousit a je prasácky drahej. V reálu jsme nikde takovou podlahu neviděli, takže i výsledek byl příjemným překvapením. Ve volbě barevnýho provedení vyhrál nejenom z praktickýho hlediska tmel černej. Není na něm totiž vidět eventuelní nepořádek a příjemně kontrastuje s bílým prknem.



Takže samotná montáž celkem jednoduchá. Rošt vycpat vatou, opravit eventuelní závady na vzduchotechnice, prkna nakrátit na požadovanou délku, nanést PU tmel na rošt a styčné plochy prken a prkna přilepit. PU tmel je krom lepidla a vymezením spár i opatřením proti vrzání podlahy, což je u dřeva celkem očekávatelný. Proto důkladné ošetření všech styčnejch ploch dřevo/dřevo. Lepit se daj maximálně 3 prkna, poté tmel zaschne a už s nim nikdo nehne.



K vymezení spáry se používají obkladačské křížky, v našem případě 2,5 mm. Tmel se musí v každé spáře vytlačit v celý dýlce. Případné opravy jsou peklo.



Fixace prken pomocí vrutů s podloužkou (při vertikálním průhybu) a klíny pro doraz při horizontálním průhybu. Vše se odstraní po zaschnutí (v našem případě druhej den, díry po vrutech opravit dřevařským tmelem a po fixaci nejsou ani památky.



Detail napojení podlahy a krbové stěny. Ta měla nad podlahou "levitovat", což má mít na starosti drobná mezera mezi podlahou a spodní řadou kamene.



8 tejdnů práce a podlahy jsou položený. Stačí ořezat přebytečnej vytlačenej tmel, obrousit, projít, opravit vady a chyby, ručně přebrousit, znova opravit a přebrousit, pak eště jednou a může se lakovat. Použili jsme voskový olej tvrdý.



Detail napojení dvou místností t. č. bez příčky - Stelly pokoj. Souběh prken se neskutečně vydařil.



Průběh negativní spáry a zachování pravoúhúhlosti...



Zaříznutí negativní spáry v chodbě - na 11 metrech taky celkem výkon...



Takhle nějak to pak vypadá v detailu...



...a v ploše. Jsme spokojení.

Byli jsme truhláři, brusiči, lakýrníci i přidavači, tři měsíce práce, ušetřenejch víc jak 100 modrejch bankovek a skvělej pocit nad tím, co člověk dokáže, když jednoduše chce. Výsledek je jak jinak než užasnej.

1 komentář:

  1. Šikovní jste ;) Teď se o podlahu ještě dobře starejte, aby zbytečně nebobtnala a nepokroutila se ;)

    OdpovědětVymazat