16. ledna 2011

Výlet za inspirací...

První letošní prosluněnej víkend jsme jeli na výlet čerpat inspiraci. Už dlouho se mi honí hlavou myšlenka, jak z našeho kopce udělat místo, který bude ještě lepším, než je teď. Už v tuhle dobu nám poskytuje nekonečný množství parádních výhledů, trávíme tam hodně času a já sem dostal nápad, kterým ho přetvořit na unikát. Je to jeden z mejch dlouhodobejch plánů a čas ukáže, jestli ho dokážeme společnejma silama zrealizovat a přivést ho na svět. Já tomu ale věřím.
Na kopci bych chtěl postavit něco, co nebude jen stavbou, ale povýší malý kopec nad celé okolí. Něčím takovým může bejt nejspíš rozhledna. A vzhledem k tomu, jaký stavby se nám líběj, jaký materiály máme rádi a jaký cesty si při plnění snů hledám, jsme nemohli jet jinám než na kopec, kde je Bára.
Věž Bára je krásná rozhledna zasazená do rovinaté krajiny 5 km jižně od východočeský Chrudimi, byla postavená v roce 2009 poté, co její předchůdkyni smetlo tornádo, ale mnohem víc zajímavýho o ní vypráví sám autor Martin Rajniš zde.
Takže ode mne nanejvíš pár obrázků.


Cesta k rozhledně...stejně jako cesta ke všem snům. Často člověka přivede na scestí.


Základní info pro informacechtivé


A Bára...


...z čelního pohledu


Detail vstupního portálu modřínové Báry s dubovým točitým schodištěm. Mimochodem, schodiště je přes systém kladek zavěšené na horní plošinu, nestojí tedy na zemi a tím stabilizuje a ztužuje celou stavbu.


Zajímavá perspekiva nad vstupem.


Několik detailů z útrob Báry.





Zajímavé konstrukční prvky. Krom kladek a lan taky pružiny a gabiony. Docela mě překvapuje, že to ještě někdo nevobral jako Rajnišův Transborder.


Vedle rozhledny stojí turistický občarstvení/hráň. Postavená stejně jako rozhedna sama. Konstrukce působí neskutečně lehce a vzdušně. Před větrem se tam ale asi člověk moc neschová.


S Bárou ve skupině...


Bára stojí na kraji skály, sice nad skládkou, ale divá se do širokého obzoru a sluší ji to.
Všem přeju hodně úspěchů na cestách ke snům a čisté obzory.

Žádné komentáře:

Okomentovat